25 минути

Кремљ предупредува на конфликт со НАТО доколку трупите на Алијансата се борат во Украина

Кремљ сугерираше дека конфликтот меѓу Русија и воената алијанса на НАТО предводена од САД ќе стане неизбежен доколку европските членки на НАТО испратат војници да се борат во Украина, пишува Ројтерс.

Шведска, Полска и Чешката Република се оградија од Емануел Макрон, велејќи во понеделникот дека „нема консензус“ за испраќање западни трупи во Украина, но „ништо не треба да се исклучи“.

Француските власти станаа загрижени дека нема ниту една западна сила која ќе одговори на тоа што Владимир Путин ја стави својата економија на толку ефикасна воена основа, а од западот се појавија недоволно јасни практични одговори.

Украинските сили известуваат за недостиг на оружје и муниција, бидејќи ќор-сокакот отстапува место за руските придобивки.