25 минути

Путин обвинет за изборите дека се најкорумпирани во руската историја

Независна руска група за следење на гласовите соопшти дека претседателските избори на кои Владимир Путин победи убедливо со речиси 90 отсто од гласовите беа најизмамнувачките и најкорумпираните во историјата на земјата, јавува Гардијан.

Голос (Глас) рече дека тридневните избори што завршија во неделата не може да се сметаат за вистински, бидејќи „кампањата се одвиваше во ситуација кога основните членови на рускиот устав, кои ги гарантираат политичките права и слободи, во суштина не беа на сила“.

„Никогаш досега не сме виделе претседателска кампања која е толку ниска од уставните стандарди“, се вели во соопштението на групата.

Владата тврдеше дека одзивот бил највисок во историјата со 74 отсто од гласачкото тело. Претходниот највисок резултат на Путин беше во 2018 година, кога тој наводно освоил 76,7 отсто од гласовите со 67,5 отсто излезност.