25 минути

Израелските власти најавуваат забрана за странски медиуми што ги сметаат за непријателски

Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху изјави дека ќе ги затвори операциите на Ал Џезира во Израел, според новиот закон што дозволува затворање на странски мрежи кои се сметаат за закана за националната безбедност.

Нетанјаху вети дека ќе ја затвори информативната мрежа Ал Џезира по усвојувањето во понеделникот на опсежниот закон со кој се дозволува владата да забрани странски мрежи кои се сметаат за закана за националната безбедност.

Нетанјаху рече дека има намера „да дејствува веднаш во согласност со новиот закон“ за да ја запре активноста на вестите со седиште во Катар во земјата, според објавата на социјалните мрежи.

Фото: Getty Images