25 минути

Вучиќ: Ми се смееја, но ќе имаме летечки такси во 2027 во Белград

Српскиот претседател Александар Вучиќ по средбата со кинескиот претседател Ши Џинпинг изјави дека во Србија му се смееле кога зборувал за летечки такси, но додаде дека Србија разговара со кинеска компанија за летечко такси и дека мисли дека ќе биде основана во 2027 година, токму кога ЕКСПО се одржува во Белград.

„Мислам дека нема потреба да го споменуваме името на компанијата, но таа е една од најпознатите во светот, па не е тешко да се дознае. Разговаравме и со производителот на електрични автомобили од НР Кина, заинтересирани сме и за нивно доаѓање во нашата земја“, изјави Вучиќ.

Тој потсети и дека Србија купила пет воза од Кина и уште девет за локалните железници, но дека намерата е возовите да се произведуваат во Србија.

„Го прашав претседателот Ши- експертите од Народна Република Кина да ја разгледаат оваа можност на најдобар можен начин. Прашав, тоа е само мое барање и не се срамам, и не кријам ништо.

Го замолив претседателот Ши да погледне, бидејќи имаме голема традиција во градежништвото и во индустријата за воз, а денес кинеските возови се исклучително потребни на европскиот пазар, бидејќи дури и овие најголеми европски компании од Сименс до Штадлер не можат да произведат толку многу возови. … Секој сака возови. Купивме пет брзи возови од Народна Република Кина и уште девет за овие локални линии. И ќе купуваме повеќе, но сакаме да произведуваме овде и тоа може да го купи цела Европа“, додаде Вучиќ.