25 минути

Државните реклами повторно во медиумите

Собранието ги изгласа измените во Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, со што се укинува забраната за државно рекламирање на централната и општинската власт, од страна на приватните телевизии.
Против овој Закон се новинарските организации и граѓанските здруженија од медиумскиот сектор, затоа што директно влијае врз коруптивната и клиентелистичка култура.
Токму заради тоа, новинарските здруженија бараат од претседателот Стево Пендаровски да не го потпишува Законот, кој директно влијае врз медиумската слобода.