25 минути

Шведска официјално се приклучи на НАТО, станувајќи 32-та членка на Алијансата

Шведска официјално се приклучи на НАТО во четвртокот, откако руската инвазија на Украина ја поттикна да ја преиспита својата одбранбена политика и да ја напушти својата долгогодишна позиција на неутралност.

Шведскиот премиер Улф Кристерсон формално ги предаде документите за пристап до американскиот Стејт департмент во Вашингтон, последниот чекор од повеќемесечниот процес за добивање одобрение од сите членки за да и се дозволи на неговата земја да стане 32-та членка на алијансата.

Американскиот државен секретар Антони Блинкен ги прими документите, за кои рече дека се производ на „речиси двегодишна неуморна дипломатија“ на членките на НАТО. Документите се ставени во сеф во Стејт департментот, кој служи како договорен депозитар за НАТО.