25 минути

Турција: Ердоган вели дека изборите во март му се „последни“

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган сигнализира подготвеност да се повлече по нешто повеќе од две децении на власт. Неговата партија се надева дека повторно ќе ги преземе градоначалниците на Истанбул и Анкара на општинските избори во март.

“Работам без престан. Трчаме без здив затоа што, за мене, тоа е финале. Со овластувањата што ми ги дава законот, овие избори се мои последни избори”, вели Ердоган.

Тој рече дека верува дека неговата конзервативна партија Правда и развој (АКП) ќе остане на власт откако тој ќе ја напушти функцијата, нарекувајќи ги претстојните локални избори „благослов за браќата кои доаѓаат по мене“.

Ердоган беше избран за премиер во 2003 година, а потоа за претседател во 2014 година. Сепак, 2017 г., со уставна промена беше укината функцијата премиер, давајќи му на Ердоган целосна извршна моќ.