25 минути
Категорија

Интервјуа

Интервју со Амарилдо Фецањи: Општеството нема да се смени на подобро, освен ако не излеземе надвор…

Во интервју за Платформ, Амарилдо Фецањи, извршен ко-директор на ЕРА - Здружение за еднакви права на ЛГБТИ за Западен Балкан, зборува за тековниот социјален и политички развој во регионот на Западен Балкан, ЛГБТИ правата во регионот и

Царовска: Со дигитализација до поголема конкурентност на пазарот на трудот на идните генерации

Дигитализацијата е дел до глобализацијата и нашите ученици мора да ги совладаат тие вештини за да не заостанат и да бидат дел од конкуренцијата. Индексот на Светска банка покажа дека 56 проценти од нашите ученици ќе бидат продуктивни. Тоа

Штитеник во шелтер центарот„Сигурна куќа“: Сакаме да бидеме прифатени нормално,но кризата донесе…

Тасим Махмуди има 20 години од Дебарско, кој пред две години го напуштил семејниот дом поради поради насилство од семејството, вели дека во овој период, во време на криза е најстрашно-омразата и хомофобијата се присутни секаде, дури и на

Интервју на Биљана Секуловска со д-р Александар Ивковиќ, Ниш, Србија

Скоро 20 000 македонски граѓани од минатиот петок до среда ја поминале границата со Србија, покажуваат официјалните податци на МВР. Се претпоставува дека многумина од нив биле таму да се вакцинираат откако северниот сосед ги отвори вратите

Граѓаните се самозаштитуваат- масовна вакцинација во Србија

Четири месеци откако светот и Европа започнаа со масовна вакцинација против Ковид 19, нашата држава не успеа со сопствен напор да обезбеди вакцини.  Од многуте најави, разни датуми и ветувања немаше ништо-стигнаа само 8 000 вакцини од

Прилог на Менче Точи: Операција попис

Во најновото издание на 25 минути зборувавме за државниот попис, а гости беа Апостол Симовски, директор на Државен завод за статистика, Домчо Герасимовски, поранешен директор на Државен завод за статистика, Костадин Костадинов од СДСМ,

Интервју на Биљана Секуловска со Емил Кирјас: Операција попис – политичка или статистичка…

Во најновото издание на 25 минути, Биљана Секуловска разговараше со Емил Кирјас, потпретседателот на Либералната Интернационала кој живее во Лондон, Англија. Кирјас го образложи начинот на кој ќе се спроведува пописот во Англија и

Прилог на Менче Точи: Стапката на семејно насилство се зголемува за време на полициски час

Анализата на Министерството за труд и социјална работа покажала драстично зголемување на бројот на нови насилници во првиот квартал на 2020, од март до јуни, точно во периодот додека беше полицискиот час. Во третиот и четвртиот квартал

Време на корона – како влијае врз менталното здравје?

Долготрајната криза предизвикана од пандемијата со коронавирусот предизвика загриженост, страв, но и нарушување на психичкото здравје кај луѓето.  Мерките за заштита, носењето маски, изолацијата и социјалната дистанца од пријателите и

Интервју со Виолета Симјановска, Хелсиншки Универзитет: Во Финска се веќе планирани реформи за…

Во интервјуто на Биљана Секуловска со Виолета Симјановска од Хелсиншкиот Универзитет (Академија Сибелиус), разговараа за економските и образовните реформи кои Финска ќе ги спроведува во наредните 10 години по завршвувањето на кризата
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram