25 минути

Скандал во Нестле: Додаваат шеќер во млекото за доенчиња што се продава во посиромашните земји

Нестле, најголемата светска компанија за производи за широка потрошувачка, додава шеќер и мед во млекото за доенчиња и производите од житарки што се продаваат во многу посиромашни земји, спротивно на меѓународните упатства насочени кон спречување на дебелината и хроничните болести, покажал извештајот на Public Eye, швајцарска истражна организација.

Тие испратиле примероци од производите за бебешка храна на швајцарската мултинационална компанија што се продаваат во Азија, Африка и Латинска Америка во белгиска лабораторија за тестирање.