25 минути
Категорија

Истражувања

Насилство врз новинарите: Неказнивоста мора да сопре

„Лута сум, гневна сум. Бев нападната два пати- на изборите во јули 2020 година, а вториот пат, во декември, 2020. Но, внимавајте, сега сум лута и гневна. Тогаш, кога се случија тие напади бев изгубена, изолирана, оставена сама на

НАСИЛСТВО ВРЗ НОВИНАРИТЕ ВО СРБИЈА, ЦРНА ГОРА И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Сами и незаштитени ПИШУВААТ: Жарка Радоја, Биљана Секуловска, Весна Рајковиќ, Мила Радуловиќ Да имаше волја, ќе се решеа сите случаи на напади врз новинари, вели Јелена Јовановиќ,

Столбовите на руското влијание се во одредени партии

https://www.youtube.com/watch?v=dQnWmijgN68 Руското влијание во Северна Македонија е големо и главните столбови се одредени партии во државава- вели политичкиот аналитичар Алберт Муслиу во интервју со Биљана Секуловска. The Russian

Russian influence in North Macedonia

https://www.youtube.com/watch?v=kQwkxPP8jl4 Колкаво е руското влијание во Северна Македонија? Идејата на руското влијание е да се оттргне Македонија од западниот свет, како и да биде оддалечена од европските интегративни процеси, ако

Експанзија од деца кои присилно питачат на улица

Питачењето e еден од најголемите проблеми што не успеа да го реши ниту една влада, a со оглед на ситуацијата, очигледно не е приоритет ниту сега и покрај големиот наплив на деца и возрасни кои просат по улиците на главниот град.

Партиски вработувања – кога ќе се стави крај?

Огромната партиска машинерија со години произведува и нартупува нефункционален, непрофeсионален и неквалитетен кадар во сите сфери од јавниот сектор. Јавната администрација е преполна со партиски активисти и послушници кои за замена

Функционери и верски лидери -носат препораки и мерки, а самите ги кршат

https://www.youtube.com/watch?v=t_MwzSWDQRM&ab_channel=25minuti Неодговорно однесување и непочитување на мерките за време на пандемија од страна на политичките елити – тоа се оние кои носат препораки и закони . Вакви случаи не се

Аерозагадувањето ги зголеми вирусните инфекции-маските единствен спас од загаден воздух, корона и…

https://www.youtube.com/watch?v=bzv5SsrxSNk&ab_channel=25minuti Загадувањето на воздухот ги зачести настинките и го зголеми бројот на вирусните инфекции кај здравите луѓе, но не е утврдено дали може да ја влоши состојбата кај

Граѓаните очекуваат детали за вакцините против Ковид-надлежните „спијат“

https://www.youtube.com/watch?v=w9hJVinYpaA&ab_channel=25minuti Вакцината против Ковид-19 започнува со масовна примена веднаш по одоберението од Европската Агенција за лекови на 21 декември. Со тоа трите односно четирите

Абортусот со новиот Закон е достапен за сите-за жените Ромки, не е

Жените Ромки кои се социјален ризик неможат да направат абортус поради високите суми за интервенцијата. Иако е право на избор, поради цената која се движи од 6000 до 9000 денари, абортусот е недостапен за оваа категорија на жени.