25 минути
Категорија

Колумни

Народен непријател

Најубаво е да си глуп. Демократијата подразбира тивка пропаст- мнозинството да одлучува, зарем тоа не е доволно за бездна. Сите замки кои доаѓаат со владеење на мнозинството во демократијата се стара тема, тешка и мачна. Секоја

Драги студенти, јадете корења

По маршот на студентите кои протестираат за достоинствен живот, за нормални цивилизирани услови, пратениците постигнаа договор да се доделуваат 2.400 денари месечно, за оброци, но за одредени категории студенти. Во сабота и недела

Знам еден човек

Знам еден човек. Нашиов човек работи во Евроконтрол, Македонец. Човекот тука не вреди ништо. Тој тука е нула, навистина никој и ништо, такви се тука правилата. Без солзи, крвава работа и пот. Слегнал со рамениците, тој тоа го знае, одамна

Среќата ги прати само храбрите

Односите со Бугарија влегуваат веќе во патетична фаза, со најновото доаѓање на нивната потпретседателка Илиана Јотова во Битола, за да се молела на гробиштата во Цапари, за душите на загинатите бугарски војници. Има ли некој при

Чиј е Вапцаров?

Вапцаров му припаѓа на светот, најпрво. Потоа, мора да сфатиме, како што вели неговиот внук кој го носи истото име- дека не можеме да го поделиме на половина. Да сакаме да биде и Македонец, да сакаат да биде и Бугарин. Ако се декларирал и

ТРИКОТ Е ВО ПРОТОКОЛОТ

Во оваа земја стана сè премногу лесно. Секој може да се претставува што сака да биде, секој може и да биде што сака, ако посака. Се разбира, секогаш се подразбира дека сè тоа оди мазно, со неверојатна леснотија, тоа е некаква неподнослива

Цар Борис, или тешко на земјава што не крепи

Каква е таа радост на Бугарија да се отвораат културни клубови- прво Ванчо Михајлов во Битола, вчера Цар Борис III во Охрид, за некоја недела или месец, Фердинанд I, во Богданци. Во Македонија има 3.504 Бугари. Доколку имаме среќа и го

Неговото височество, уважениот премиер

Знате и сами- Франција отсекогаш била сиромашна земја, многу победна ифинансиски помизерна од Македонија. За тоа се свесни и француските политичари,низ сите институции во Париз каде имав средби оваа недела, во име на одбрана

Милите тие политички бизони

Господата наши драги, нашите мили примероци од политичари, родени со сина крв и кралски манири, договориле набавки за рестораните каде што тие јадат- морски плодови- октоподи, лигњи, школки и останати морски ѕверки. Но, зошто да не-

Слатките прстиња во медот

Колку драматичен може да биде конфликтот помеѓу градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ? Воопшто не е. Ова е стара приказна, веќе видена во оваа партија, стотици пати слушана низ бомбите на Заев. Груевски сè
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram